Website Marketing Medewerker

Waarom je je website net zo moet behandelen als andere medewerkers.

Onlangs was ik bij een nieuwe klant waar ik met de complete staf van dit bedrijf een inventarisatie meeting had. Het bedrijf heeft al jaren een website, die onlangs was vernieuwd en men wilde een stap vooruit maken met de website.

Een mooie gelegenheid waarbij ik door het stellen van een aantal vragen, een indruk kan opdoen hoe men tegen de website aankijkt en of ze geloven dat de website een waardevolle collega zou kunnen zijn.

Al snel was duidelijk dat iedereen de huidige website (3 maanden oud) zag als een digitale brochure waar men niet direct een enorme bijdrage van kon verwachten. Deels hadden ze wel gelijk, de huidige website miste enorm veel innovatieve functies die we tegenwoordig hebben om de website te laten fungeren als een lead-generator (en meer).

Maar waarom was de website dan nu zo zoals ie was?

Ik vervolgde met de vraag, "Stel dat de website een accountmanager zou zijn geweest die jullie 3 maanden geleden hadden aangenomen, had hij dan door zijn proeftijd gekomen?" 

Het antwoord was éénduidig NEE!

En toch was de¬†website door deze organisatie zelf gecre√ęerd en geaccepteerd. Waar ging het dan mis?¬†

Daar zijn een aantal redenen voor. In de eerste plaats de perceptie dat een website nooit meer kan zijn dan een Digitale Brochure. In de tweede plaats, een internetbedrijf die wellicht goed is in het bouwen van websites, maar veel minder goed in vragen stellen aan de klant wat zij van de website verwachten.

Wanneer je een accountmanager aanneemt, dan is er al een lijstje met requirements voordat je start met rekruteren.

Wanneer je een accountmanager voor je organisatie ga aannemen is er vooraf al goed nagedacht over het functieprofiel van de kandidaat. Dit is vaak gebaseerd op verschillende criteria die onder andere worden bepaald door de strategie en de doelstellingen van de organisatie. Gaan we voor meer nieuwe klanten, dan moet je iemand hebben die deuren kan intrappen, ga je voor meer omzet bij bestaande klanten, dan zoek je een relatiemanager. Enfin, je gaat pas starten met het rekruteren wanneer je precies weet wat er moet gebeuren.

Nergens staat bovenaan het functieprofiel dat het een knappe man/vrouw moet zijn met een fris uiterlijk.

Als we het functieprofiel van de aan te nemen accountmanager bekijken staat het uiterlijk van deze kandidaat zeker niet boven aan de lijst. Uiteraard is het belangrijk dat het een representative verschijning moet zijn, maar wanneer je haar goed zit en je hebt de juiste kleding aan, dan zal dat geen probleem zijn.

Toch is het eerste wat men van een website verwacht, dat ie mooi moet zijn, met flitsende elementen die bewegen. Van die nietszeggende tellers die onder andere aangeven hoeveel likes de organisatie heeft op Facebook en hoeveel koppen koffie men heeft gedronken sinds het begin van het jaar.

Laat ook net als bij de accountmanager het uiterlijk van ondergeschikt belang zijn. Het moet gaan om de belangrijkste doelstellingen.

De nieuwe accountmanager is een perfecte teamspeler die ook prima zelfstandig kan werken.

Deze metafoor is wat lastiger, maar laten we beginnen met de teamspeler. Het is belangrijk dat de website door meerdere mensen in een organisatie kan worden beheert. Met bijvoorbeeld mogelijkheden om Conceptversies te maken die eerst door andere kunnen worden beoordeeld, of kunnen worden aangevuld. Maar waar ook doormiddel van een rechten-systeem, delen van het CMS voor andere kunnen worden geblokkeerd. 

Maar ook moet de website door programmeurs eenvoudig worden uitgebreid met nieuwe functies. Wanneer dat niet kan, dan zal de website snel uit de gratie raken en wil niemand er meer mee werken.

Het zelfstandig werken zit bijvoorbeeld in functies waarbij de website zelf in staat is om taken uit te voeren. Dat kan zijn door bepaalde mensen een email te versturen wanneer er een offerte aanvraag is gedaan via de website. Of op een vooraf bepaalde datum een nieuwsartikel te plaatsen. Als het geautomatiseerd kan worden moet het worden ingebouwd. Zo ontlast je andere medewerkers en bespaar je tijd en dus geld.

De nieuwe accountmanager krijgt duidelijke doelstellingen mee.

Geen enkele accountmanager zal worden aangenomen met de mededeling "Hier is je bureau, daar de telefoon, ga lekker zitten en veel succes!" Nee de reden dat we hem/haar hebben aangenomen is omdat de organisatie een duidelijk doel voor ogen heeft, en de accountmanager zal een deel van die doelstellingen moeten realiseren. Daarbij zal hij ook wekelijks moeten rapporteren zodat we weten wat er is gebeurd.

De website heeft ook doelstellingen nodig. Bepaalde hoeveelheid bezoekers, X aantal leads via formulieren, Y aantal aanmeldingen voor de nieuwsbrief, of Z aantal keer de bedrijfsvideo bekeken.

Goed werk moet worden beloont

Wanneer een accountmanager succesvol is, weet je dat je hem/haar goed moet belonen. Vaak wordt er met prestatieloon gewerkt, krijgt men een bonus wanneer de doelstellingen zijn gehaald. De website vraagt daar niet om, het gaat niet minder hard werken of meld zich niet ziek. Dus wanneer een website zijn doelstellingen heeft gehaald, waarom dan toch niet eens kijken of er een bonus in zit? 

Huur die top fotograaf eens in om de productfoto's naar een professioneel level te trekken, huur een tekstschrijver in om de teksten op te lijnen. Kortom waardeer je website door er iets voor terug te doen.

Zie waar je nieuwe accountmanager goed in is en geef hem/haar de ruimte om daar in te groeien.

Uit de rapporten blijkt op een gegeven moment dat bijvoorbeeld de projecten pagina een populair onderdeel is van de website. Dan is het een prima idee om dit onderdeel eens goed onder de loep te nemen hoe dit nog verder kan worden ontwikkeld. Je kan overwegen om daar bijvoorbeeld een Whitepaper te laten downloaden.

Elke accountmanager zal moeten worden beoordeeld op zijn prestaties.

Doordat alles op een website is te meten, is het beoordelen van de prestaties van een website niet zo ingewikkeld. Bijna elke website is uitgerust met Google Analytics of een soort gelijk analyse tool. Nu is de uitkomst van al die data nogal overweldigend voor vele, maar dat kan ook veel eenvoudiger worden gemaakt dan wat er standaard wordt aangeboden. Zeker omdat helder is wat de doelstellingen zijn, is Google Analytics zo in te stellen dat alleen deze relevante informatie wordt aangeboden. Sterker nog, Google Analytics is in staat deze informatie te bundelen in een PDF bestand en je dit elke week op een vast tijdstip te mailen.

Verstandig zou zijn deze data in bijvoorbeeld de wekelijkse vergadering even mee te nemen. Wijkt de data af van de doelstellingen, probeer er dan samen achter te komen waarom dat zo is en wat er aan te doen.

Als organisatie vind je het belangrijk dat elke medewerker zich weet terug te verdienen.

Een website kost geld, net als personeel. Deze kosten moeten altijd lager zijn dan de opbrengsten. Afgezien van de opstart, (kosten voor de baten) zal op termijn echt een ROI (Return Of Investment) moeten worden gerealiseerd. Wanneer dit niet zo is, net als met personeel, zal er wat moeten gebeuren. Uiteindelijk moet de website een volwaardige medewerker worden die boven zichzelf uitstijgt en nooit meer de ondergewaarde Digitale Brochure zal zijn van het bedrijf.

Meld je aan voor onze maandelijke nieuwsbrief

Elke maand sturen wij een nieuwsbrief met een aantal interessante tips die je kan inzetten om meer rendement uit je website te halen.