Samenwerken

Craft CMS een teamspeler

Een goed CMS is een echte teamspeler. Het biedt de mogelijkheid om met meerdere mensen al dan niet gelijktijdig samen te werken aan verschillende of zelfs aan hetzelfde artikel. Een belangrijke functie in Craft CMS is de mogelijkheid om een concepten te maken.

Een concept is een versie van je webpagina die nog niet klaar is voor publicatie, maar toch ter beoordeling kan worden bekeken via een speciale link met een zogenaamd token. Het token bestaat uit een onmogelijk te raden set van letters en cijfers waardoor alleen zij die deze link hebben gekregen de webpagina kunnen zien.

Concept

Het aanmaken van een concept is erg eenvoudig. Klik op het pijltje rechts van de button (Bewaren) in de rechterhoek. Daar verschijnt een dropdown met de optie "Opslaan als concept".

Dropdown Concepten

Als het concept is aanmaakt verschijnt deze onder de button Actueel. In de afbeelding hierboven zie je nog maar 1 Concept, maar er kunnen er veel meer worden aangemaakt, zowel door dezelfde gebruiker als ook door andere gebruikers. (Om meerdere gebruikers te kunnen toevoegen aan Craft, heb je wel de Pro versie nodig.)

Naam Concept Wijzigen

Nadat je de naam van het concept hebt aangepast en eventueel een notitie hebt gemaakt van bijvoorbeeld de laatste wijziging, zodat je collega ook kan zien wat de status is, is het tijd om de pagina te laten zien/beoordelen aan je collega(s). 

Share

Door de klikken op de Share button opent de pagina zich in een nieuw venster en kan de pagina worden bekeken. De URL van deze pagina is uitgebreid met een token. Deze token is gekoppeld aan dit concept. Dus zolang dit concept bestaat is de pagina te bekijken door iedereen die de URL kent.

Zodra het concept is goedgekeurd is het tijd om het concept te gaan publiceren. Het is belangrijk om te weten dat wanneer het concept wordt gepubliceerd, het concept wordt omgezet naar de productie versie en is dus vanaf dat moment te benaderen via Actueel.

Het concept en de daarbij behorende token bestaan dan niet meer. Het openen van deze conceptpagina levert een 404 (foutcode pagina niet gevonden) op.


Publiceer Concept

Nu kan je van dit artikel wederom een concept maken en begint de cyclus weer van voor af aan.

Mocht je nog vragen hebben over het toepassen van concepten, stel ze gerust via de helpdesk.

Meld je aan voor onze maandelijke nieuwsbrief

Elke maand sturen wij een nieuwsbrief met een aantal interessante tips die je kan inzetten om meer rendement uit je website te halen.