Merkbekendheid Meten met Google Analytics

Hoe merkbekendheid te meten met Google Analytics

Hoe bekend is het grote publiek met uw bedrijf, zijn productrange, zijn waarden, zijn reputatie en zijn unieke waardepropositie?

Hoewel een sterke naamsbekendheid belangrijk is voor elk bedrijf dat op de lange termijn in de markt wil blijven, verhoogt het ook de inkomsten op microniveau, helpt het u effectief om verkoopcycli te verkorten, het marktaandeel te vergroten en klantenbinding te vergroten. Mensen houden gewoon van zaken doen met bedrijven waarmee ze vertrouwd zijn.

Bovendien is het dit gevoel van bekendheid dat marketeers proberen individuen in de loop van de tijd op te bouwen, omdat toeschouwers in verschillende contexten in contact komen met je merk tot ze uiteindelijk het kantelpunt van koopbereidheid bereiken.

Waarom merkbekendheid meten?

Gezien het belang van merkbewustzijn als een factor die wijst op de gezondheid van het bedrijf, zou het geen verrassing moeten zijn dat marketing guru’s een hele reeks prestatie-indicatoren hebben ontwikkeld om merkbekendheid te meten.

Het volgen van deze KPI's kan de slimme inbound marketeer een bruikbare maatstaf bieden voor de mate waarin publiciteit inspanningen effectief zijn. Wanneer naamsbekendheid floreert, moeten websitebezoekers, betrokkenheid van sociale media, verkoop, inkomsten en marktaandeel dat ook doen. Wanneer de merkbekendheid afneemt, is het tijd om uw marketingstrategie opnieuw te bekijken.

Merkbewustheid Meetinstrumenten, die over het algemeen relatief duur zijn, zijn met name waardevol wanneer ze worden gebruikt om de impact in de loop van de tijd te volgen. De statistieken voor een bepaalde specifieke dag zullen niets meer zijn dan een momentopname, niet in staat om een voldoende duidelijk begrip te geven van hoe vertrouwd mensen zijn met uw naam.

De gratis versie van Google Analytics is daarentegen waarschijnlijk nuttig genoeg voor het volgen van de merk-behoeften van de meeste marketeers. Hoewel Google Analytics geen merknaam gesprekken opneemt die plaatsvinden op sociale media, noch vermeldingen van uw merk vermeldt, kunt u met Google Analytics enkele merk bewustmakings KPI's volgen, zoals we hieronder zullen zien.

Snelle tips voor het bouwen aan merkbekendheid

Hier zijn drie dingen die u vandaag kunt doen met uw inbound-marketing om het bewustzijn van uw merk te vergroten.

  • Om zo memorabel mogelijk te zijn, zou je merk anders moeten zijn dan de rest, en het zou emotioneel geladen moeten zijn. De naam, het logo, de slogan, inhoud, visuele verschijning online, stem en alle marketingmaterialen van uw bedrijf moeten de smaakvolle afbeelding zijn die u uw prospects en klanten wilt laten associëren met u.
  • Verspreid uw merk online door uw inhoud items te markeren. Zolang je logo verschijnt naast een middel om je te bereiken, doe je het goed als je het in zeeën van likes en shares verzendt. Bovendien, hoe meer downloadbare content je ontwikkelt, hoe waarschijnlijker het is dat mensen je materiaal zullen zien, dus zorg ervoor dat ze gemakkelijk kunnen zien wie erachter zit.
  • Partnerships smeden voor merkversterking. Niche-influencers staan vaak open om 'merkambassadeurs' te worden, getikt om uw materialen en producten te noemen - en terug te koppelen naar uw site. U kunt ook contact opnemen met bedrijven om bronnen te bundelen en elkaars merken bekend te maken. Partner zijn met diegenen wiens werk een aanvulling is op het eigen werk zonder direct te concurreren, zodat je beide kunt profiteren door co-creatie, co-branding en co-promotie.

Als u denkt dat u alles doet wat u kunt om uw merk naar de wereld te verspreiden, wilt u ervoor zorgen dat uw inspanningen vruchten afwerpen. Hoewel er vele meetbare aanwijzingen zijn dat mensen bekend zijn met uw merk, hebben de eenvoudigste KPI's te maken met hoe bezoekers van uw site u vinden via zoekmachines.

Google Analytics helpt u hiermee door het site-verkeer af te breken volgens de bron. Als u deze resultaten in kaart brengt, vooral in de loop van de tijd, krijgt u een idee van het percentage bezoekers van uw website dat naar uw pagina's is gekomen en al uw merknaam kent.

Het is allemaal wat gecompliceerder gemaakt door het fenomeen "niet aanwezig". Een paar jaar geleden stopte Google met het bieden van een volledig overzicht van de organische zoekopdrachten die gebruikers naar uw website verwezen om de privacy van gebruikers te maximaliseren. Voor een breed besef van uw naamsbekendheid heeft u dat niveau van precisie echter niet nodig - vooral als u genoeg volume binnenkomend verkeer uit de zoekresultaten haalt.

Als u wilt weten hoe uw publiek zich bewust is van het grote publiek, bekijkt u in Analytics eerst de zoekwoorden die mensen hebben gebruikt toen Google ze naar u toezond. Houd het deel van dit verkeer in de gaten dat wordt gegenereerd door uw campagnes voor betalen per klik versus organische zoekresultaten. Ga in Analytics naar 'Acquisitie', vervolgens 'Campagnes' en vervolgens 'Organische zoekwoorden'. Hier ziet u het aantal bezoeken en het percentage dat deze bezoeken vertegenwoordigen in vergelijking met al uw verkeer. Voor gesponsorde verwijzingen ga je naar betaalde zoekwoorden.

Organisch zoekverkeer

Op elk scherm kunt u het zoekvak gebruiken om resultaten te verfijnen en alleen zoekwoorden weer te geven die uw merknaam bevatten. Met deze rapporten kunt u, aangenomen dat uw doelen zijn ingesteld, ook de conversie prestaties en onsite-engagement niveaus van elk type merk zoekopdracht bekijken.

De digitale stappen herhalen

Uw reputatie is niet minder belangrijk voor uw succes vandaag dan het was in het tijdperk van moeder-en-pop, brick-and-mortar-zaken. Als het gaat om groeimogelijkheden, is het belangrijkste verschil echter dat er nu veel meer kan worden gedaan om uw bedrijf naar de top van uw branche te drijven, door middel van eersteklas producten, service, branding en inbound-marketing.

Met al deze disciplines is er nogal wat dat de slimme manager kan doen om voortdurende verbeteringen aan te brengen. De trends zijn altijd aan het veranderen, er zijn altijd nieuwe perspectieven te bedenken en nieuwe tools in de handel die elke dag worden uitgerold.

Zelfs binnen de niche van tools voor het volgen en analyseren van positionering en doorklikmogelijkheden van zoekmachines, is er een levendig ecosysteem van gratis en premium software. Om inzicht te krijgen in een oogopslag in de huidige beheersing van uw merkbewustzijn, is er zonder twijfel geen betere bestemming dan de vertrouwde, gratis hub van metrics die Google Analytics heet.

Meld je aan voor onze maandelijke nieuwsbrief

Elke maand sturen wij een nieuwsbrief met een aantal interessante tips die je kan inzetten om meer rendement uit je website te halen.