Multi Website Google Tag Manager

Google Tag Manager heeft het leven van marketeers een stuk eenvoudiger gemaakt. Het is niet meer nodig om bij elk experiment een developer in te schakelen om verschillende javascriptcodes te plaatsen en de bijkomende conditionele triggers. En zeker wanneer je meedere websites beheert is dit een verademing.

Volg meerdere websites met één Google Tag Manager Container

Wanneer je vanuit hetzelfde bedrijf meerdere website beheerd, en je deze volgens één methode wilt meten en vergelijken, dan is het een goed idee om dit te doen vanuit één Google Tag Manager Container. Op die manier kan je snel een experiment starten voor alle websites. Dit kan een enorme tijdwinst opleveren. Hieronder leg ik uit hoe je dat doet.

Wat wat we willen "tracen" is vergelijkbaar over alle websites, het zou veel tijd kosten om een nieuwe container of een nieuwe tag voor elke Google Analytics-paginaweergave of -evenement te maken die we willen bijhouden. Dat zou betekenen dat elke wijziging die we hebben gemaakt aan de analyse tracking nodig zijn voor elke website. En afhankelijk van het aantal sites dat je hebt, kan dit een vreselijke ervaring zijn.

Standaard hebben deze sites soortgelijke contactformulieren, leadformulieren, aangepaste statistieken, aangepaste gebeurtenissen, enz. Met al deze overeenkomsten zou je dus veel moeten kopieren plakken om zo overal dezelfde instellingen hebben staan. Gelukkig is er een makkelijke manier om dit te doen. Het heet de Lookup-tabel in Google Tag Manager.

Google Tag Manager stelt ons in staat de vraag te stellen 'Welke website ben ik?', en geef dan het antwoord door het juiste Google Analytics-account te gebruiken. Laten we eens kijken hoe dit werkt.

Eerst moet je een nieuwe variabele maken en selecteer Lookup Table.

Nieuwe Variable Aanmaken
Type Variable Kiezen

Selecteer vervolgens {{Pagina Hostname}} als de invoervariabele. Vergeet ook niet om deze nieuwe variabele een naam te geven. Ik noemde het gewoon GA-ID. Je kunt de meeste tekens gebruiken zoals streepjes of spaties. Er verschijnt een foutvenster als er een teken is dat niet wordt ondersteund.

Staat {{Page Hostname}} er nu niet tussen, dan moet je deze aanvinken volgens de onderstaande afbeelding.

Page Hostname Aanvinken

Nu is het tijd om de invoer en uitgang die je wilt voor de tabel op te zetten. Je moet één regel instellen voor elke hostnaam die je wilt bijhouden. Vergeet niet dat één site mogelijk meerdere hostnamen heeft. Elk subdomein is een hostnaam. Dus, voorbeeld.com, www.voorbeeld.nl, shop.example.com en blog.example.com zijn allemaal verschillende hostnamen. 

Als jouw website zowel de www als de niet-www-versie gebruikt, dan moet je een invoer en uitgang voor beide toepassen. Maar het is goed in de praktijk dat je site meestal gebruik maakt van de ene of de andere. De onderstaande screenshot laat zien hoe je dit kunt instellen.

Instellen invoer - uitgang

Je kunt net zoveel rijen toevoegen als je nodig hebt. Dus of je 10 websites of 100 websites hebt, de look-up tabel zal prima werken.

Tijd om de variabele te gebruiken

Nu is het tijd om de variabele te gebruiken om een nieuwe tag te maken. Je gebruikt het volgende proces wanneer je een nieuwe Google Analytics-tag wilt maken met een variabele opzoektabel. Bijvoorbeeld, als je de algemene analyse-trackingcode op elke pagina wilt activeren:

  1. Maak een tag.
  2. Geef de tag een naam.
  3. Selecteer Google Analytics en Universal Analytics.
  4. Dan, waar het om je Tracking ID vraagt, gebruik daar de variabele {{GA-ID}} die je hebt gemaakt. Typ het in of gebruik de Lego-steentje naast het veld om het te selecteren.
Gebruik de variabele

Stel tenslotte je trigger van alle pagina's in en publiceer. Nu, wanneer je naar elke site in je lijst gaat, gebruikt het de juiste tracking-id voor alle sites in deze tag. Dit geeft je één tag die voor alle sites werkt waarop deze container werkt.

Een hele nieuwe wereld van tracking mogelijkheden is beschikbaar door gebruik te maken van de lookup-tabel, en we zullen in de toekomst over veel meer van dit soort oplossingen schrijven. Bottom line, talloze uren kunnen worden bespaart bij het tracen van meerdere websites met de tag manager.

Meld je aan voor onze maandelijke nieuwsbrief

Elke maand sturen wij een nieuwsbrief met een aantal interessante tips die je kan inzetten om meer rendement uit je website te halen.Lees ook: