Retina Macbook Pro Van Der Linde

Welk doel ga je stellen aan je website in 2017?

Regelmatig bezoek en onderzoek ik websites waarvan ik me echt afvraag wat het doel is van die website. Uiteraard kan ik zo het rijtje van standaard antwoorden wel opnoemen, maar dan is het waarschijnlijk eerder een wens dan dat je aan de website ziet dat het een duidelijk doel voor ogen heeft. Hoe stel je een doel op voor je website zodat je er ook echt wat aan hebt.

Laten we een beginnen met de meest basale "doelen" die ik te horen krijg bij de vraag waarom men¬†√ľberhaupt een¬†website heeft.¬†

 • We willen¬†nieuwe klanten
 • Als klanten een probleem/storing hebben kunnen ze een formulier invullen
 • Via de website informeren we onze¬†klanten over de laatste ontwikkeling van...
 • Het hebben van een website geeft ons bedrijf meer aanzien
 • Wij willen ons imago versterken
 • We willen graag iedereen laten zien wat we doen
 • Onze website ondersteunt onze klanten zodat ze het beter doen

Zo maar een greep van "doelen" die ik regelmatig voorbij hoor komen. Het lijken doelen, maar zijn het naar mijn mening niet.

Een doel moet naar mijn mening Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden zijn.

Smart

Laat ik nu één "doel" uit de lijst halen en daar een S.M.A.R.T. doel van maken.

We willen nieuwe klanten. Dit is toch een geweldig doel, het binnenhalen van nieuwe klanten. Maar ook gelijk een pittige. 

Specifiek 12 Nieuwe klanten

M.png#asset:947  Factuur betaald

A.png#asset:948 Iedereen wil dit

R.png#asset:949 Al eerder gelukt

T.png#asset:950 12 Maanden

Specifiek

We maken van "Nieuwe klanten" een specifiek aantal, maar kan ook dat we het verder specificeren zoals 12 nieuwe klanten met een jaaromzet van meer dan 1 miljoen euro, gevestigd in de omgeving Amsterdam. Hierdoor heb je zoveel meer focus dat je hierna veel eenvoudiger een profielschets kan maken van die klanten.

Meetbaar

Wanneer is een klant een klant? Laten we gewoon van het meest eenvoudige uitgaan. Een klant is een klant wanneer het de eerste factuur betaald. Met orders zijn we ook blij, maar als de betaling uitblijft, dan heb je geen klant maar een dubieuze debiteur.

Acceptabel

Het binnenhalen van nieuwe klanten zal in een organisatie niet snel op weerstand hoeven te rekenen, dus acceptabel. 

Realistisch

Klanten binnenhalen is vaker gedaan, dus dat kunnen we wel. Of het realistisch is om een klant binnen te halen met een jaaromzet van meer dan 1 miljoen, dat is iets waar je wellicht als organisatie nog niet klaar voor bent. Dit is duidelijk een onderdeel waar eerst onderzoek naar moet worden gedaan. Maar we gaan ervan uit dat het in dit voorbeeld geen probleem is.

Tijdgebonden

We hebben twaalf maanden voor twaalf nieuwe klanten. Dit is één nieuwe klant per maand. 

"When it is obvious that the goals cannot be reached, don't adjust the goals, adjust the action steps. Confucius"

Maar nu even terug naar de titel van deze blogpost. Wat is het doel van de website. Niet het binnenhalen van 12 nieuwe klanten met een jaaromzet van meer dan 1 miljoen uit de omgeving Amsterdam, dat is een taak voor de salesafdeling.

En toch is de doelstelling zoals boven genoemd de basis van wat het doel voor de website moet worden. De website moet gaan zorgen voor de leads die nodig zijn om daar 12 nieuwe klanten uit te halen. 

Stel dat uit ervaring blijkt dat van elke 5 leads, je 1 klant overhoudt. Dan moeten we dus zorgen voor 60 leads, oftewel 5 leads per maand.

Maar om 5 leads per maand te realiseren, hoeveel bezoekers hebben we dan nodig? Stel dat we een conversieratio hebben van 1%, dan hebben we dus 500 unieke bezoekers per maand nodig.

Meten Is Weten

Maar omdat we de focus hebben gericht op een specifieke klantengroep, en daarmee ook bijvoorbeeld op een specifieke machine/service/dienst, hebben we 500 unieke bezoekers nodig die opzoek zijn via specifieke zoekwoorden om uiteindelijk op deze specifieke pagina te komen.

Dus we zijn via een S.M.A.R.T. doel, welke eigenlijk niet direct op het bordje van de website hoort te liggen naar verschillende S.M.A.R.T. doelen van de website terecht gekomen.

Doel Proces

Een einddoel opsplitsen in subdoelen.

Het halen van een einddoel gaat altijd via het eerst halen van subdoelen. Maar het bepalen van subdoelen is niet gemakkelijk, omdat daar geen echte wetten voor gelden. Gelukkig hebben we een tijdframe van 12 maanden en kunnen dus 11 keer bijsturen.

De eerste inschatting van de subdoelen zal dus via de JBF (Jan Boeren Fluitjes) methode moeten gebeuren, maar dan is wel belangrijk om via allerlei meetpunten de prestaties te monitoren. Aan de hand van deze resultaten moeten de subdoelen, maar ook de toegepaste methodes om die resultaten te behalen, telkens worden bijgesteld.

Einddoel: 

 • 12 nieuwe klanten met een jaaromzet van minimaal 1 miljoen euro binnen 12 maanden

Subdoelen:

 • Hoge positie Google op zoekterm XYZ
 • 500 bezoekers per maand die pagina ABC lezen
 • 5 bezoekers die een offerte aanvraag formulier invullen

Acties:

 • Beoogde klanten in kaart brengen
 • Klanten profiel opzetten
 • Website optimaliseren
 • Webpagina ABC¬†optimaliseren
 • Verschillende Social Media profielen (pagina's)¬†opzetten
 • Interessante blogs schrijven om in te zetten voor social media en nieuwsbrieven
 • Call To Actions plaatsen
 • Meetpunten inbouwen
 • Wekelijks de statistieken bekijken
 • Maandelijks de prestaties bekijken
 • Nieuw actieplan maken op basis van de uitkomst

Conclusie

Het stellen van één (stevig) einddoel zorgt al voor een enorme hoeveelheid werk. Onderschat het dus niet en hou het bij dit ene doel. Denk eerst heel goed na over je subdoelen, want wanneer deze al niet haalbaar zijn, dan is het einddoel ook niet haalbaar. Bereken vooraf je budget voordat je gaat beginnen. 

Seo Meeting

En tot slot, schakel een professioneel bedrijf in om je te ondersteunen. Je hoeft het echt niet volledig uit handen te geven, maar zorg in elk geval voor een sparringpartner. Een onafhankelijke kijk op het project is een ideaal middel tegen tunnelvisie en zorgt er voor dat je meer kans maakt op het behalen van het einddoel.

Meld je aan voor onze maandelijke nieuwsbrief

Elke maand sturen wij een nieuwsbrief met een aantal interessante tips die je kan inzetten om meer rendement uit je website te halen.